Voornemens, wat moet je ermee

Elk jaar is het weer hetzelfde ritueel. Mensen maken voor de jaarwisseling allerlei goede voornemens voor het komende jaar en komen het jaar daarna met grotendeels dezelfde lijst, want het merendeel van die voornemens wordt toch niet waargemaakt. Waarom überhaupt goede of slechte voornemens maken als je ze toch niet waarmaakt.

De meest bekende zijn de voornemens gerelateerd aan de gezondheid. Stoppen met roken, meer bewegen en sporten scoren vaak hoog op die lijstjes. Begin januari is dan ook lekker druk in de sportschool, maar binnen een maand is het alweer een stuk rustiger daar. De sportscholen spelen daar leuk op in door in december flink reclame te maken om deze nieuwe leden te lokken. Maar als al die nieuws leden daadwerkelijk allemaal zouden komen, dan heb je toch wel een beetje last van wachtrijen in de sportschool. Wel lekker cashen als mensen niet meer komen, maar vergeten hun lidmaatschap stop te zetten of daar nog een aantal maanden aan vast zitten.

Waarom is de jaarwisseling nu zo’n magisch moment? Op oudejaarsavond zit je dan af te tellen tot middernacht, wanneer de zaterdagavond overgaat in de zondagochtend, net als de week ervoor. Wil je dingen veranderen, schuif het dan niet vooruit door er goede voornemens voor het volgende jaar van te maken, maar blijf gemotiveerd en begin er gewoon direct aan. Dat maakt de kans van slagen ook een stuk groter. We zitten nu een week in het nieuwe jaar en hoeveel goede voornemens zullen er al gesneuveld zijn?

Aan al die voornemens doe ik niet. Roken doe ik al vele jaren niet meer en op de fiets naar het werk, gecombineerd met een lunchwandeling is al gauw 8 uur in de week bewegen. Dan heb ik verder geen sportschool nodig. Dit jaar dus geen nieuwe voornemens voor mij; gewoon doorgaan met waar we vorig jaar geëindigd zijn.

Auteur: Patrick Schmitz

Photographer, gamer, guitarist and software engineer.