Augmented Hysteria

De Nederlandse vertaling van augmented reality is toegevoegde werkelijkheid en dit dekt ook wel de lading. Er wordt iets aan de werkelijkheid toegevoegd. Dit kan extra informatie zijn of gewoon een spelelement.

Er zijn een aantal smartphone apps die hier handig gebruik van maken. Richt je telefoon naar de sterrenhemel en krijg op het scherm te zien welke ster of planeet je voor je ziet. Ook kun je telefoon op een huis in de verkoop richten om meer informatie over de betreffende woning te krijgen. Erg handige vind ik ook de augmented reality feature van de Marine Traffic app, waarmee ik dus gewoon de camera van mijn telefoon op een schip richt om daar de details van te zien.

Spellen met een augmented reality element bestaan ook al een geruime tijd in allerlei soorten en maten. Soms heel basaal en soms ook erg uitgebreid, voor één speler, maar vooral ook multiplayer. Hiervan is vooral Ingress behoorlijk populair. Die wordt wereldwijd veel gespeeld en er zijn ook regelmatig meetups waar veel spelers op af komen.

Een aantal dagen geleden is Pokémon Go uitgekomen en lijkt de gekte helemaal losgebarsten. Ondanks dat deze officieel nog niet eens in Nederland verkrijgbaar is, zie je mensen deze overal spelen, want you gotta catch ‘em all. Maar blijkbaar gaan mensen zo erg in dit spel op dat ze geen oog meer hebben voor de omgeving. Ze lopen langs het spoor, in de berm van de snelweg en overal waar maar een Pokémon gesignaleerd wordt. Waarom dit ineens zon hype is vergeleken met de andere AR spellen?  Waarschijnlijk vooral ook omdat het om Pokémon gaat, want die ggekke beestjes zijn altijd wel erg populair geweest. Als er iemand is die weet hoe je een franchise goed kunt benutten is het Nintendo wel. Ondanks dat Pokémon Go nog redelijk beperkt is, is het toch wel vermakelijk. De extreme hype zal vanzelf wel weer afnemen tot normale proporties.

Overigens zijn zowel Ingress als Pokémon Go van Niantic Labs en die weten die combinatie handig uit te nutten. Ingress bestaat al een tijdje en daardoor zijn er ook al een behoorlijk aantal portals aan het spel toegevoegd. En laten op deze locaties nu ook de Pokéstops en gyms gestationeerd zijn. Dan kun je dus je Pokémon trainen terwijl je een portal hackt.

Auteur: Patrick Schmitz

Photographer, gamer, guitarist and software engineer.