Snelweg polonaise

Elk jaar is het weer hetzelfde zodra de vakantie begint. Men gaat massaal met de auto op vakantie naar het zuiden van Europa. En veel van die wegen zijn daar simpelweg niet op berekend.

Mensen gaan massaal in de file staan, net als ze normaal gesproken ook op werkdagen doen. Het lijkt er wel op alsof ze hun werk niet los kunnen laten en dat is volgens een hoogleraar gezondheidspsychologie maar goed ook. Een abrupte omschakeling van de werkstress naar volledige ontspanning zou slecht zijn voor de gezondheid. Dus nog even een beetje files en wat stress is dus goed voordat je echt aan vakantie vieren begint. Of zou ik dat toch verkeerd begrepen hebben? Je kunt onderzoeksresultaten immers interpreteren hoe je wilt om uiteindelijk tot een voor jou wenselijk resultaat te komen.

Dan vertrek je dus ’s avonds laat om de ergste drukte voor te zijn, maar als vele anderen ook op datzelfde idee komen, sta je dus alsnog in de file midden in de nacht.

Midden in de nacht sta je in ieder geval niet stil in de brandende zon, wat ook wel weer een voordeel is, maar liever rij je gewoon door.

Overdag werd de chaos dus nog groter en stond echt overal alles vast. Overal reden ze met hun camper, caravan of gewoon met hun dakkofffer. De meeste vakantiegangers vallen in ieder geval goed op op de snelweg.

Nu is het zelfs nog erger aan het worden en gaan reizigers maar lopen naar Zaventem om hun vliegtuig nog te kunnen halen. Zelf zou ik gewoon een paar dagen later vertrekken als de ergste drukte voorbij is, want al die drukte en chaos vermijd ik liever. Nu moet ik wel zeggen dat ik pas in augustus vakantie heb en dus nog een paar weken moet werken. Voordeel hierbij is dan wel dat het nu lekker rustig is op de weg als ik naar het werk ga en ook al weer wat rustiger wordt als ik vakantie heb.

Auteur: Patrick Schmitz

Photographer, gamer, guitarist and software engineer.