Backyard plane spotting

Het Westland ligt op de vliegroute voor vliegtuigen die vanuit Rotterdam The Hague Airport vertrekken. Of, zoals het in de volksmond nog steeds genoemd wordt, Vliegveld Zestienhoven. Deze naam had het vliegveld immers totdat men in 2010 besloot de naam te wijzigen. Internationaal werd het overigens altijd gewoon Rotterdam Airport genoemd.

Hemelsbreed gezien is het vliegveld hier 20 km vandaan en als de vliegtuigen in westelijke richting opstijgen, dan hebben ze nog niet hun kruishoogte bereikt en kun je ze horen aankomen. Het is geen oorverdovend geluid, maar bij weinig omgevingsgeluid kun je ze buiten goed horen. Kijk je dan omhoog, dan zie je ze vliegen. De vliegtuigen bedoel ik dan.

Nu zat ik in de achtertuin om te proberen vogels en ander vliegend gespuis vast te leggen met mijn camera. Toen ik één van die metalen vogel aan hoorde komen, bedacht ik me dat ik deze ook wel eens op de gevoelige plaat vast kon leggen. Ik keek dus omhoog, zoomde volledig in met mijn 70-300mm lens en had een compleet leeg stukje lucht op de foto gezet. Het vliegtuig ging toch iets harder dan gedacht en het was toch vrij lastig deze goed in de viewfinder te houden. Maar aangezien er regelmatig vliegtuigen voorbij komen over dit zelfde traject, kreeg ik even later nog een kans. Deze keer had ik geen leeg stukje lucht, maar een stukje lucht met een wazige vlek. Het lukte deze keer wel om het vliegtuig goed in de viewfinder te krijgen, maar het scherpstellen was toch ook wel een uitdaging. Dit werd vooral veroorzaakt door de camera die moeite had om goed scherp te stellen op een klein object in de lucht. Met een brandpuntsafstand van 300mm krijg je een vliegtuig toch echt niet beeldvullend. Deze foto had overigens best door kunnen gaan voor een UFO sighting, want om één of andere reden zijn die ook nooit scherp.

Na herhaaldelijke pogingen lukte het uiteindelijk wel om een paar vliegtuigen vast te leggen, maar volledig scherp kreeg ik de vliegtuigen niet makkelijk en vanwege die 300mm moest ik de foto’s toch ook wel redelijk croppen omdat het vliegtuig toch wel erg klein op de foto staat. Dit leverde uiteindelijk toch nog wel een paar aardige plaatjes op.

IMG_7565

IMG_7581

Ik kwam er wel snel achter dat je de camera toch wel op manual moet zetten. De vliegtuigen gaan vrij snel, dus heb je een behoorlijk korte sluitertijd nodig. ISO wil je laag houden om de hoeveelheid ruis beperkt te houden, wat zeker bij croppen een issue kan worden. Wat de brandpuntsafstand betreft moet ik misschien toch maar eens naar een langere telelens kijken, want ook met vogels is dat wel wat makkelijker.

Auteur: Patrick Schmitz

Photographer, gamer, guitarist and software engineer.