Shortcuts

Vandaag werd ik door Facebook herinnerd aan een post die ik precies een jaar geleden plaatste. Ik moest toch eigenlijk wel weer lachen om deze foto, net als een jaar eerder; anders had ik deze immers niet gepost. Geen idee wat voor bedrijf het is of wat ze met deze slogan willen zeggen, maar de chauffeur heeft uiteindelijk dus wel een shortcut genomen en dat is hem duur komen te staan. In dit geval is die tekst dus best wel ironisch.

Over de deze tekst kun je flink filosoferen. Ik zie het al voor me dat iemand rruzie gaat lopen maken met zijn of haar navigatiesysteem en hhetallemaalbeter denkt te weten. Het resultaat is dan dat je in een doodlopende straat terechtkomt of compleet verdwaalt, waardoor de rit veel langer duurt dan wanneer er gewoon naar het navigatiesysteem geluisterd werd. In dit geval neem je de quote dan wel erg letterlijk.

Het nemen van shortcuts kun je ook opvatten als de snelste weg naar de uitgang nemen. Je hebt relatief snel resultaat, wat op de korte termijn leuk lijkt, maar je op de lengte termijn toch wel parten kan gaan spelen. Vanuit mijn software achtergrond trek ik dan al snel de link met quick and dirty implementatie waarbij niet gekeken wordt naar onderhoudbaarheid, uitbreidbaarheid en robuustheid. Dat is leuk voor een prototype, maar niet voor productiecode, want uiteindelijk krijg je dat keihard op je bord terug.

Je kunt het ook opvatten als niet goed doordacht of niet goed voorbereid te werk gaan. Zo een beetje in de trend van eerst doen en dan denken, al wordt dat laatste door sommigen nog wel eens helemaal overgeslagen. Het andere uiterste is teveel nadenken en eigenlijk helemaal niets doen. Er moet wel een juiste balans zijn, want soms moet je zaken eerst goed uitdenken en soms moet je dingen gewoon doen.

Auteur: Patrick Schmitz

Photographer, gamer, guitarist and software engineer.