Infantilisering door de techniek

In het nieuws zag ik een bericht verschijnen over een automobiliste die volledig op haar TomTom vertrouwde, wat dus verkeerd afliep. Ze reed tegen een poller, waardoor haar auto zwaar beschadigd raakte en en. Dit had dus eenvoudig voorkomen kunnen worden als ze gewoon naar de verkeersborden en niet alleen naar het scherm van de TomTom gekeken had. Helaas is dit geen incident, maar komt het regelmatig voor dat mensen het nadenken aan de techniek overlaten en het zelf niet meer doen.

Er zijn mensen die zonder navigatie niet eens meer de weg naar de supermarkt weten te vinden en compleet verloren zijn als hun navigatiesysteem een keertje niet wil. Wegwerkzaamheden en niet kloppende kaarten levert dan ook flinke paniek op. Voordat die navigatiesystemen er waren, kwam iedereen ook gewoon op de plaats van bestemming aan. Daar hadden we wegenkaarten of gewoon de verkeersborden voor, maar blijkbaar kunnen mensen daar niet meer mee omgaan.
Overigens geldt het niet alleen voor navigatie, maar ook voor andere technische snufjes. Op school leerden we allemaal hoofdrekenen en tafels, maar tegenwoordig hebben we voor de simpelste rekensommen al een rekenmachine nodig. Daar maak ik me zelf ook schuldig aan, want het is wel zo lekker makkelijk om gewoon je telefoon te pakken en de calculator app op te starten. Maar ik merk zelf ook wel dat het hoofdrekenen een stuk moeizamer gaat, omdat je dat gewoon verleert als je dat niet vaak doet. Hoog tijd dus om dat weer wat meer te gaan oefenen.
Nu hebben we de digitale assistenten, zoals Google Now, Cortana en Siri, die je allerlei werk uit handen nemen. Erg handig allemaal, maar toch ook wel een beetje gevaarlijk om zo afhankelijk te zijn daarvan. Technologie maakt ons leven een stuk makkelijker, maar het begint ons leven ook flink te beheersen. Straks komt er een moment dat men helemaal afhankelijk is van technologie en zelfstandig bijna niets meer kan en dat moeten we toch wel enigzins zien te voorkomen. We zijn immers mensen en geen machines.

Auteur: Patrick Schmitz

Photographer, gamer, guitarist and software engineer.